Elements distintius

A la zona del Projecte Geoparc es poden destacar els següents elements distintius:

  • Patrimoni paleontològic. L’existència de restes de dinosaures a la Conca de Tremp va ser notificada per primera vegada el 1927 i des dels anys 1980, investigadors de l’ICP i del Museu d’Isona i Conca Dellà excaven sistemàticament a la zona i col·laboren amb altres territoris afins, com per exemple Hateg Country Dinosaurs Geopark (Romania).
  • Estructura geològica. El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec està localitzat al llarg del perfil sísmic ECORS Pirineus. Tall més representatiu de la serralada pirinenca que discorre paral·lel a la vall del riu Noguera Pallaresa i que va constituir una fita molt important per a la geologia moderna a escala mundial.
  • Sedimentologia. Es destaquen l’estratotip de l’Ilerdià, secció patró internacional d’una part del Paleogen, els conglomerats sinorogènics i formacions deltaiques.
  • Patrimoni miner. Encara que en l’actualitat la mineria està inactiva, al llarg la història s’han extret minerals molt diversos. La mineria ha tingut un impacte socioeconòmic local amb l’obtenció de calç i ciment de les roques carbonatades (cimenteres de la Pobla de Segur i Xerallo); la mineria del carbó (Conca Lignitífera de Coll de Nargó), a més de la mineria de metalls. Cal destacar també les nombroses explotacions de recursos hídrics per a l’aprofitament hidroelèctric, com ara el Lloc d’Interès de Patrimoni Miner (LIPM) de la Vall Fosca o la central elèctrica de Camarasa i els embassaments associats.
  • Patrimoni hidrogeològic. A més de l’aprofitament hídric (Capdella va ser la primera central hidroelèctrica de Catalunya l’any 1914, avui convertida en museu), cal destacar el conjunt de llacs de Basturs, que està associat a un aqüífer càrstic i la seva morfologia de cúpula o cràter ha estat estudiada en els últims anys per analogies amb estructures similars identificades al planeta Mart. Una altra singularitat és l’estany de Montcortés, l’origen del qual s’atribueix a fractures verticals d’expansió lateral denominades sakung.
  • Patrimoni edafològic. Els sòls compleixen funcions ecològiques essencials i lligades a activitats humanes però gairebé no es troben representats als geoparcs. Tanmateix, el Projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec sí que presta atenció al patrimoni edafològic com a recurs natural no renovable, que és clau en la dinàmica dels ecosistemes i del paisatge per les seves funcions ecològiques, com a suport d’activitats socioeconòmiques, com a herència cultural, etc.

 

04

Patrimoni hidrogeològic

jacimentisona

Patrimoni paleontològic

Comments are closed.