Equipaments

Al nostre futur Geoparc hi pots trobar els següents equipaments i espais museístics:

Epicentre entrada1) Epicentre, Centre de Visitants (Tremp – Pallars Jussà):  Principal Centre de Visitants del projecte Geoparc. Hi trobaràs informació turística sobre altres centres de visitants i museus, així com una oferta d’activitats d’oci, culturals i de descoberta del patrimoni geològic, del llegat històric i dels productes locals.

Hi una sala 3D on podràs conèixer la riquesa i diversitat del patrimoni de gran part del geoparc i diferents espais a la primera i segona planta per aprofundir en aquests aspectes com és “Geologia i terra de dinosaures”.

CSTP_exterior2) Centre de Suport Territorial Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (Tremp – Pallars Jussà): Seu científica del Projecte Geoparc. Centre de referència en les Ciències de la Terra per al seu coneixement, aprofitament com a recurs patrimonial i de desenvolupament social. Activitats educatives, formatives, de recerca, així com el foment d’activitats econòmiques en el territori. Edifici guardonat al 2012 amb el premi NAN d’Arquitectura i Construcció, en la categoria “Premi a la millor integració de l’energia en l’arquitectura”.

 

 

3) Ajuntament de Tremp (Tremp – Pallars Jussà): Seu administrativa del projecte Geoparc. En aquest centre es troben les oficines tècniques on es realitza la gestió administrativa del Geoparc.

Ens trobaràs a la tercera planta.

 


4) Museu de la Conca Dellà i centre d’acollida del Parc Cretaci
(Isona – Pallars Jussà):  El Museu d’Isona- Parc Cretaci  explica la història de la vila d’Isona a través de les troballes de fòssils que es troben a cavall entre la paleontologia i l’arqueologia, ja que va des del Cretaci fins a l’època dels romans.

S’hi fa recerca, museografia, activitats didàctiques i divulgatives del patrimoni paleontològic i arqueològic local. És un centre d’acollida de visitants, punt d’informació turística, i servei de visites guiades al Museu i a l’exterior. Forma part Xarxa d’equipaments museístics gestionats per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, juntament amb el Centre Paleoambiental Dinosfera i Centre d’interpretació del Montsec de Meià.

 

5) Centre Paleoambiental Dinosfera (Coll de Nargó – Alt Urgell): el seu principal actiu patrimonial són els ous i nius de dinosaure. El recorregut ens vol mostrar els coneixements actuals sobre la reproducció dels dinosaures, a partir dels seus fòssils, i més concretament a partir dels fòssils recuperats a Coll de Nargó.  És un centre d’acollida de visitants i ofereix servei de visites guiades al Museu i visites al jaciment. S’hi realitzen activitats didàctiques i divulgatives del patrimoni paleontològic local com tallers per a nens. Forma part Xarxa de Museus amb Parc del Cretaci d’Isona i Centre d’interpretació del Montsec de Meià. Té accés apte per a persones amb mobilitat reduïda.

 

6) Centre d’Interpretació del Montsec-Meià (Vilanova de Meià- Noguera)

Museu on hi ha exposada una col·lecció local de fòssils i material miner. S’organitzen visites prèvia reserva a l’ajuntament de Vilanova de Meià. Forma part de la Xarxa de Museus amb Parc del Cretaci d’Isona i Dinosfera. Els visitants també troben al centre un petit dossier explicatiu del Montsec i els fòssils.

 


7)
 Espai Orígens (Camarasa – Noguera): centre  dedicat a la transferència de coneixement i a la dinamització del territori a través del patrimoni cultural i natural de la zona del Montroig. S’hi promou la investigació i s’hi duu a terme la divulgació del patrimoni arqueològic des de les vessants educativa, lúdica i turística. Realitza visites guiades així com activitats al Parc Arqueològic de Sant Llorens de Montgai (tallers experimentals, conferències i exposicions temporals). La proposta està dirigida a un ampli ventall de públic i adequada a totes les edats.

Aquest equipament formen part del projecte La Ruta dels Orígens. Descarrega’t aquí el seu material: Territori Neandertal, Roca dels Bous, Fulletó Espai Orígens

 

capdellamuseu 8) Museu Hidroelèctric (Capdella – Pallars Jussà): 

És un museu de territori, ciència i història que neix amb l’objectiu de preservar i difondre el patrimoni de la Vall Fosca. Cal tenir present que és un projecte d’aprofitament d’un recurs geològic, de la seva repercussió econòmica i social en la dècada del 1910. Aquest museu forma part de la xarxa temàtica del  Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i de la xarxa territorial dels Museus i equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran. Visites guiades i lliures, tallers sobre energies renovables i cursos de natura. Al recinte del Museu s’han suprimit totes les barreres arquitectòniques.

 

9) Museu de Gerri de la Sal: Casa de la Sal (Gerri de la Sal – Pallars Sobirà): sales troba situat en l’antic magatzem de la sal (Alfolí) i és gestionat per l’ajuntament de Baix Pallars. El Museu dona a conèixer el procés de producció, transformació i comercialització de la sal originada en roques triàsiques. També parla de la importància de la sal per al poble de Gerri i explica la història i evolució dels salins al llarg del temps i de la memòria oral dels antics saliners. Pots veure vídeo informatiu aquí.

Visites guiades als salins, al brollador d’aigua salada i al Museu de la Sal, coordinació de les visites per a grups que es realitzen a Gerri (Monestir, Museu i Salins). Descarrega’t el seu tríptic: Tríptic Museu de Gerri

 

10) Parc Astronòmic del Montsec (PAM) (Àger i St. Esteve de la Sarga – Noguera): aprofita les aptituds i potencialitats de la zona del Montsec per a la realització de recerca, formació i divulgació de la ciència, en especial de l’Astronomia. Al PAM hi trobareu l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i el Centre d’Observació de l’Univers (COU). El primer està més centrat en la recerca de la astronomia i el COU està orientat en la formació, divulgació i valorització turística. Cal destacar que 9 municipis estan certificats com destí turístic starlight i com reserva starlight, figures d’excel·lència avalades per la UNESCO. El Centre està adaptat a mobilitat reduïda.

Pots veure el seu video informatiu aquí.

 

01entrada casal_logo-01

11) Casal dels Voltors (La Torre de Tamúrcia – Pallars Jussà): es troba situat a La Terreta  (Vall occidental del municipi de Tremp) és un petit espai museístic que vol ajudar a fer divulgació de la riquesa en flora i fauna de zona La Terreta, on es troba. És un centre d’acollida de visitants i interpretació del medi natural que realitza activitats de sensibilització de la població sobre la importància de la conservació del patrimoni natural (especialment de les aus). A banda dels plafons explicatius hi trobareu una càmera connectada en directe als nius dels voltors i al canyet on baixen a menjar. S’hi realitzen visites guiades per La Ruta del La Vall dels Votors. Aquest centre conta amb el suport de SEO / BirdLife.

 

 

12) La Masieta de Mont-rebei (Sant Esteve de la Sarga)

Les restes d’una antiga masia serveixen per acollir als visitants del Congost. Un espai que trobes només arribar i on podràs obtenir tota la informació que necessitis. És alhora un espai museístic on hi podreu trobar exposicions. A més disposa d’una agrobotiga.

 

 

 

museu-dels-raiers

13) Museu dels Raiers (La Pobla de Segur – Pallars Jussà)

A l’Espai Raiers hi trobareu la porta a un món per recordar, on descobrir un passat de fusta, de rius, de boscos i de secrets. Un camí per conèixer qui eren els raiers, la seva història i la duresa del seu ofici.

 

 

 

Equipament CIAC_BOTIGUES DE SALÀS14) Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç i Botigues Museu (Salàs de Pallars – Pallars Jussà)

A partir de la recuperació i exposició de béns de consum quotidians es recreen escenaris que formen part de l’imaginari col·lectiu per mostrar els canvis socioeconòmics des de la segona revolució industrial (segona meitat del s. XIX). El centre disposa d’acollida de visitants i una sala on s’exposa anualment o bianual una col·lecció d’algun tema o producte relacionat amb l’antic comerç aprofundint en el seu coneixement. Complementa la visita de les Botigues Museu.

 

casa_mauri_slide215) Conjunt Modernista Casa Mauri i Oficina de Turisme (1903-1907) (La Pobla de Segur – Pallars Jussà): està format pel Molí de l’Oli, actualment centre cultural polivalent, la Casa Mauri, seu de l’Ajuntament, i l’antiga cotxera, ara Oficina de Turisme. Tot el conjunt arquitectònic és de marcat estil modernista. Les activitats turístiques més importants són la d’actuar com a centre de visitants, de desenvolupar activitats turístiques i oferir guiatges turístics als diferents punts turístics de la localitat (Conjunt Mauri, l’Espai Raier, senderisme a Collegats – Queralt).

 

16) Espai de recepció dels passatgers del Tren dels Llacs (La Pobla de Segur – Pallars Jussà)

Espai d’acollida dels passatgers que realitzen el producte turístic d’èxit “El Tren dels Llacs”. En aquest espai els viatgers poden rebre informació de les activitats i llocs d’interès, planificar recorreguts turístics i gastronòmics, adquirir producte local i descansar. Vinculat amb l’horari del Tren dels Llacs.

 

 

17) Central Hidroelèctrica de Talarn  – Espai Patrimonial (Talarn – Pallars Jussà)

Aquest equipament està centrat en el llegat industrial i permet avançar en el reconeixement del patrimoni hidroelèctric com un tret diferencial del nostre territori.

Pots trobar els HORARIS de tardor-hivern 2016 dels equipaments aquí.

Comments are closed.