El Geoparc ha celebrat Geolodía Lleida a la zona de la Vall Fosca

  • Per segon any consecutiu se celebra el Geolodía de Lleida per celebrar la divulgació del patrimoni geològic
  • La ruta guiada ha interconnectat el patrimoni geològic amb altres disciplines com l’arqueologia i la història.

Una cinquantena de participants han gaudit aquest dissabte del Geolodía a la província de Lleida que portava el nom “La Vall Fosca, la vall de l’energia”.

La sortida s’ha estructurat en tres parades tot seguint el curs del riu Flamisell. S’ha iniciat a La Pobla de Segur, una de les portes d’entrada en transport públic al Geoparc Mundial de la UNESCO i on desemboca el riu Flamisell. Cada una de les parades va ser interpretada per experts del territori que van transmetre els seus coneixements de forma planera als visitats

La primera parada ha tingut lloc al congost d’Erinyà on s’ha explicat el context geològic amb la formació dels Pirineus, la retirada de l’antic mar i la formació d’escull coral·lins, així com el posterior plegament i el reompliment de les valls. Aquest parada ha estat complementada amb informació sobre els poblats neandertals que vivien fa uns 200.000 anys al congost, en concret a la Cova de les Llenes i s’ha explicat la recerca que s’hi està duent a terme.

 

 

 

 

 

 

La segona parada ha estat al jaciment de les mines de Castell on es van explicar la formació dels diversos minerals que s’hi troben, en especial i en concret l’urani i també la història relacionada amb l’explotació d’aquest mineral a la Vall i els somnis secrets de Franco i Carrero Blanco de construir una bomba atòmica pròpia.

 

 

 

 

 

ç

 

 

L’última parada va tenir lloc a l’emblassament de Sallente on es va parlar de la formació glacial de la Vall i dels riscos geològics com les allaus. Aquesta explicació es va complementar amb informació sobre el funcionament de les centrals i com aquestes van canviar la Vall.

 

 

 

 

 

 

 

Degut a les condicions meteorològiques es va decidir anar a dinar al Museu Hidroelèctric de Capdella i es va acabar l’activitat amb una visita guiada a les instal·lacions.

Pots descarregar-te la Geologuia 2018

Aquesta edició ha estat plena de celebracions. D’una banda s’ha celebrat el centenari dels Parcs Nacionals i de l’altra el recent reconeixement del recent Geoparc Mundial de la UNESCO.

 

Què és el Geolodía?

És una activitat de divulgació de la geologia a l’aire lliure que se celebra a totes les províncies espanyoles , i Andorra, de forma simultània el segon cap de setmana de maig. S’ofereixen rutes geològiques per professionals de la geologia per a comprendre el territori que ens envolta i destinades a qualsevol persona i totalment gratuïtes.

El Geolodía és una iniciativa de la Sociedad Geológica de España que cada any posa en marxa aquesta espectacular celebració de la divulgació geològica.

 

 

 

 

 

Comments are closed.