Conca de Tremp – Montsec ja és Geoparc Mundial de la UNESCO

  • L’organisme internacional ha aprovat atorgar el segell oficial al territori format per 19 municipis lleidatans

 

  • Conca de Tremp – Montsec es converteix en el segon Geoparc del territori català, on actualment hi ha el de la Catalunya Central, i el dotzè a Espanya

 

Tremp, 17 d’abril del 2018 – L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha resolt que la Conca de Tremp – Montsec passi a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO. Aquests es caracteritzen per ser territoris delimitats amb una especial riquesa geològica reconeguda a escala internacional, els quals compten amb un important patrimoni natural, històric i cultural. Són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible, involucrant, en tot moment, les comunitats locals.

El Geoparc de la Conca de Tremp – Montsec el formen 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell; i, conjuntament, superen els 2.000 Km². És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. Així mateix, també hi ha altres elements al territori que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, els milers de restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa i que es troben a la zona.

Segons Joan Ubach, president del Geoparc Conca de Tremp – Montsec, “els habitants d’aquest territori estem molt contents de formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO. Es tracta d’un revulsiu per a la zona, ja que un organisme de prestigi ha reconegut la riquesa de la Conca de Tremp – Montsec, fet que ens donarà una gran visibilitat i reconeixement internacional”.

 

El Director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó, ha manifestat l’interès de l’ICGC en aquest projecte, al qual va donar suport des dels primers moments. “L’Institut hi participa mitjançant el Centre de Suport Territorial Pirineus, que és la seu científica del Geoparc, aportant, entre d’altres, la direcció científica del projecte i diversos productes de geoinformació específics”, ha comentat. Així mateix, el Sr. Massó ha explicat la vinculació amb el Geoparc d’alguns dels projectes emblemàtics que es desenvolupen al CSTP.

 

Per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la UNESCO re-avaluarà cada quatre anys el que s’està fent al territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.

 

 

 

Comments are closed.