Properament la UNESCO decidirà si Conca de Tremp – Montsec és Geoparc Mundial

 Conca de Tremp-Montsec seria el segon Geoparc del territori català, on actualment hi ha el de la Catalunya Central, i el dotzè a l’estat espanyol

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) decidirà properament si inclou dins la seva xarxa de Geoparcs la zona de la Conca de Tremp – Montsec. En les properes setmanes es reunirà la seva Junta per a tractar aquest tema, entre d’altres, i es preveu que la resolució oficial de la candidatura es conegui durant el mes de maig.

La distinció ajudarà els 19 municipis lleidatans que formen aquest territori a implementar una estratègia de desenvolupament local, utilitzant com a eix vertebrador la geologia, integrada als altres patrimonis de la zona. Aquesta distinció serà un revulsiu per al territori, ja que permetrà atraure més visitants que vulguin conèixer el seu important patrimoni, tant científics com turistes. És per això que, davant la imminent resposta per part de la UNESCO, s’està portant a terme una campanya informativa dirigida als habitants de la zona, amb pancartes per diferents municipis i comunicats a la població per part dels Ajuntaments.

Segons Joan Ubach, president del projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec, “els habitants d’aquest territori estan vivint amb molta il·lusió la candidatura perquè són conscients de la importància d’aconseguir aquest reconeixement mundial. Els Geoparcs són una marca d’elevada qualitat de la UNESCO, que per a mantenir-la requereix re-avaluacions quadriennals. Aquest fet de gran compromís pel territori l’incentiva a seguir treballant i avançant, seguint un sistema de desenvolupament sostenible en benefici de la població local”.

Els Geoparcs Mundials de la UNESCO són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten també amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 127 Geoparcs en 35 països diferents.

 

Comments are closed.