El projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec forma part del projecte GEOPARK del programa Europeu H2020

El projecte Geoparc treballa en xarxa per tal cooperar amb altres territoris i poder compartir experiències i aprendre millors pràctiques.

A principis d’aquest any l’Associació Geoparc Conca de Tremp Montsec formà part del projecte Europeu anomenat “GEOPARK: Patrimoni, Educació i Desenvolupament Sostenible – Metodologia Innovadora per a Països del sud. Estudi de casos al Marroc (Muntanyes de l’Atlas, Marràqueix)”.

 En el marc d’aquest projecte, del 7 al 10 de novembre de 2017, es va celebrar la 3a Universitat de Tardor a París anomenada “Educació en Geoparcs i Àrees Protegides”. L’objectiu va ser reforçar l’educació, el desenvolupament de programes educatius i la capacitació, tant d’estudiants com de professionals, als Geoparcs. Per això es va tenir en compte les característiques locals de cada territori i l’enfocament sistèmic en el que s’inclouen i interrelacionen diferents temàtiques com el patrimoni, l’educació, la geologia, el turisme, etc. Hi van participar 28 especialistes de Xina, Mèxic, França, Espanya, Estats Units i Marroc.

La participació del projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec es va centrar en com, des d’aquest territori, s’assumeixen les directrius de la UNESCO quant a estratègies d’educació i difusió a partir del principi “Ciència per a la Societat” del Programa Internacional de Geociències i Geoparcs (IGGP). En aquest sentit es van presentar i compartir les activitats organitzades a nivell educatiu per al sector professional, universitari, de l’educació primària i secundària; les activitats que són promogudes pels diferents museus i equipaments del territori; i finalment, les accions de divulgació en sentit ampli que des de fa uns anys impulsa el projecte Geoparc. Cal destacar també que el projecte Conca de Tremp – Montsec va despertar un gran interès per ser un territori que està en la fase final del procés de candidatura i que, per tant, coneix de primera mà les exigències i els temes on la UNESCO posa el focus per tal de validar un nou territori Geoparc Mundial de la UNESCO.

Val a dir que el projecte de Geoparc Conca de Tremp – Montsec va participar a l’octubre de 2016 en la 2a edició d’aquesta Universitat de Tardor celebrada a Marràqueix (Marroc). En aquest sentit cal tenir present que prop de Marràqueix, concretament a les Muntanyes de l’Atlas, hi ha un territori que vol esdevenir Geoparc Mundial de la UNESCO i els diferents integrants del projecte, bàsicament a nivell Universitats, estan estudiant els seus valors patrimonials i s’està contribuint a la promoció de l’empoderament de la comunitat local i la capacitat de d’autogestió del territori.

 

 

 

 

 

 

 

Els socis que formen part d’aquest projecte que s’emmarca en el programa europeu H2020-MSCA-RISE-2014 són les següents entitats:

 • Museu Natural d’Història Natural de París
 • Universitat Autònoma de Barcelona
 • Universitat d’Avignon et des Pays de Vaucluse
 • Universitat Paris III Sorbona Nouvelle
 • Universitat Paris Diderot
 • Universitat d’Aix Marseille
 • Associació Geoparc Conca de Tremp – Montsec
 • Cabildo de Lanzarote – Geoparque de Lanzarote
 • Les empreses:
  • Martin Loyer
  • Cerdan Ingenieros
 • La Universitat Cadi Ayyad de Marràqueix no forma part orgànica del projecte tot i que és un agent clau i territori d’estudi.

Comments are closed