Sopar Cretaci a Dinosfera: una iniciativa que combina gastronomia i paleontologia

Visitar els ossos, ous i altres restes fòssils de dinosaure que s’exposen a l’espai museogràfic Dinosfera (Coll de Nargó, Alt Urgell) acompanyats per Àngel Galobart, director de l’espai i del Museu de la Conca Dellà i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), i degustar al mateix temps plats inspirats en la col·lecció del museu. Això és el que proposa el Sopar Cretaci del pròxim divendres 28 de juliol, que convida al públic a descobrir el museu d’una altra manera i gaudir-ne amb tots els sentits.

El sopar s’ha concebut com un recorregut a través de les cadascuna de les sales del museu, amb diferents parades per degustar un seguit de tapes inspirades en els fòssils trobats en els jaciments d’aquesta zona durant el Cretaci, fa més de 66 milions d’anys. Algunes de les tapes seran pinxo de cocodril, cebitxe de tauró, petjades de truita de riu, o xarrupet de sediments, que volen ser una al·legoria de quan els Pirineus eren una plana de vegetació tropical coberta de platges i d’aigua.

En el menú no faltarà un plat en homenatge als ous de dinosaure, que són l’element més emblemàtic del museu. Dinosfera exposa la posta més gran d’Europa, amb gairebé una trentena d’ous, que van ser recuperats a la zona de Coll de Nargó (Alt Urgell) en els anys 2008 i 2009 per investigadors de l’ICP.

Els plats estan elaborats per dos restaurants de la zona, Thaussà i l’hotel Betriu, i la pastisseria Reig, que han volgut també posar en valor productes locals o lligats a la tradició, com el formatge de l’Alt Urgell, la ceba de Nargó o la ratafia dels raiers. El preu del sopar és de 18 euros (9 euros el menú infantil).

El Sopar Cretaci té l’objectiu de divulgar d’una forma amena l’extensa tasca d’investigació de l’ICP i el valuós patrimoni paleontològic dels Pirineus lleidatans, encara força desconeguts, i apropar la paleontologia a tot tipus de públic. L’activitat s’inclou dins de les propostes d’aquest estiu de Dinosaures dels Pirineus, un projecte global que, des de fa més de 10 anys, es desenvolupa en diverses comarques de Catalunya i vol constituir-se en museu distribuït pel territori on els dinosaures són els protagonistes.

El programa d’activitats del Museu de la Conca Dellà i de Dinosfera compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i la Xarxa de Museus de Lleida i Aran.

 

Comments are closed