Una nova espècie de cocodril del Cretaci en un jaciment d’Orcau

Esbós del cocodril Allodaposuchus hulki. Foto: ICP

Un equip d’investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i la Universitat de Barcelona descriuen en un article publicat a la revista PeerJ una nova espècie de cocodril del Cretaci que va conviure amb els últims dinosaures del Pirineu. Allodaposuchus hulki és el nom que s’ha donat a la nova espècie en homenatge al superheroi de Marvel ‘Hulk’, ja que es tracta d’un animal molt robust, amb una musculatura molt desenvolupada i, possiblement, amb molta força a les extremitats. La nova espècie va ser descoberta l’any 2003 prop del poble d’Orcau, però no ha estat fins ara que s’ha determinat la seva naturalesa. Les restes inclouen diverses parts del crani, la columna vertebral, la cintura escapular i les extremitats anteriors.

Aquesta nova espècie destaca especialment pel desenvolupament de la musculatura que el permetia mantenir les potes esteses, destinada a mantenir el voluminós cos de l’animal separat del terra. La combinació d’un crani lleuger, bona oïda i una postura semierecte a l’hora de caminar semblen indicar que Allodaposuchus hulki era d’hàbits preferentment terrestres, amb capacitat de realitzar llargues incursions pels ambients de rius que dominaven el paisatge dels Pirineus fa 69 milions d’anys. En la zona on s’han trobat les restes de A. hulki també s’han recuperat nombroses restes de dinosaures i no s’han de descartar possibles interaccions depredador‐presa entre els dos grups d’animals.

El gènere Allodaposuchus és un dels crocodilians (grup que inclou els actuals gavials, caimans, cocodrils i al·ligàtors, així com diverses espècies fòssils) més primitius del món i es va originar a la Península Ibèrica. Malgrat que el gènere Allodaposuchus és endèmic i dels més comuns a Europa de fa entre 70 i 65 milions d’anys.

Comments are closed